Een proces vastleggen kan op verschillende manieren. Het is vooral belangrijk om te bedenken waarom je iets wil vastleggen. Daarna kun je kijken welke manier daar het beste bij past.
In dit artikel vertellen we je hoe je de onderstaande manieren gebruikt:
Het kan om verschillende redenen handig zijn om een proces vast te leggen. Bijvoorbeeld als leidraad voor nieuwe mensen die bij je komen werken. Of als basis voor procesverbetering. En soms wil je gewoon even snel ik kaart brengen welke stappen er worden genomen. Elke methode heeft zijn eigen voordelen, hieronder lichten we er vijf voor je toe.
Flowchart’s worden vaak gebruikt om een proces vast te leggen. Dit gebeurt op hoofdlijnen, waarbij de verschillende symbolen elk iets anders weergeven. Zo heb je bijvoorbeeld:
Flowcharts worden vaak gebruikt om de processen in een organisatie vast te leggen, omdat je op hoofdlijnen goed ziet wat er allemaal gebeurd. In lean projecten gebruik je ze vooral in de control fase.
Een spaghetti diagram wordt met name in fabrieksomgevingen, labaratoria of ziekenhuizen toegepast. Je brengt hiermee de looplijnen van mensen in kaart, om te zien of hier verspilling in zit. Dit doe je door een plattegrond van de werkvloer te maken en mensen gedurende een periode te volgen.
Een SIPOC pas je vaak toe in de define fase van een project. De letters SIPOC staan hierbij voor:
Je brengt hiermee op hoofdlijnen in kaart hoe het proces loopt. En nog belangrijker, je ziet wie er allemaal bij betrokken zijn. Daarnaast helpt een SIPOC je ook om de scope af te bakenen.
Een value stream map staat ook wel bekend als de ‘brown paper sessie’. Hierin breng je met post it’s op een bruin vel papier het proces gedetaileerd in kaart. Dit doe je vaak in de measure fase van een lean project. Je werkt hierbij voor elke processtap precies uit wat er gebeurd.
Dit is een veel gedetailleerdere weergave van het proces van bijvoorbeeld een flow chart of een SIPOC. Een value stream map dient vaak als basis voor procesverbeteringen.
Een proces vastleggen met een swimming lane lijkt in de basis heel veel op een flowchart. Er worden vaak dezelfde symbolen gebruikt om activiteiten aan te geven. Het verschil zit hem in de ‘lanes’. Elke afdeling of medewerker heeft zijn eigen lane, waardoor je precies ziet elke processtap door wie wordt uitgevoerd.
Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om een proces vast te leggen, die allemaal handig kunnen zijn. Het gaat er vooral om waarom je dit wil doen, en hoe gedetailleerd.
Schrijf je direct in voor één van onze aankomende green belt trainingen en ga zelf aan de slag met processen vastleggen!
Wil je weten wat lean six sigma inhoudt? Download dan onze whitepaper en leer alles over de basis van lean.
TIM WOODS is het acroniem van de acht verspillingen die we kennen in het lean gedachtegoed. Spoor TIM WOODS op en verbeter processen door de verspillingen te elimineren!
Door lean en agile toe te passen word je een wendbare en efficiënte organisatie. Hierdoor kom je als organisatie veel sneller tot nieuwe ontwikkelingen en wordt innoveren steeds makkelijker. De combinatie van beide levert dus veel innovatievoordelen op!
Kanban is een tool om werk visueel te maken waardoor de flow inzichtelijk wordt. Hierdoor zie je direct waar acties nodig zijn óf waar het werk zich ophoopt. Een simpele, maar krachtige techniek om te gebruiken in processen.